je leest...
Blogs Frederike Mewe, Persoonlijke ontwikkeling, Talentontwikkeling

Het raadsel van het ontstaan van talenten

Over talent is veel geschreven, maar wat is het nou precies?

Mijns inziens hanteren Marcus Buckingham en Donald O. Clifton in hun boek Ontdek je sterke punten een mooie en zeer bruikbare definitie. Zij zeggen:

Talent is elk zich herhalend patroon van denken, voelen of zich gedragen dat op productieve wijze kan worden ingezet.

Met name dit laatste deel is van belang. Kun je iets wat je vaak doet, denkt of voelt ook op productieve manier inzetten? Je kunt bijvoorbeeld dagelijks achter je Ipad zitten (een zich herhalend gedragspatroon), maar is het ook productief? Als je journalist bent en je gebruikt je Ipad om bronnen op te sporen en stukken te schrijven, dan kun je jouw omgang met dit apparaat een talent noemen.

Als je op deze manier naar een talent kijkt dan kunnen, zo zeggen Buckingham en Clifton, ook schijnbaar negatieve eigenschappen een talent zijn. Zolang ze op productieve wijze worden ingezet, bijvoorbeeld koppigheid.

“Koppigheid is een talent als u een functie heeft waarin u niet van uw mening mag afwijken, waar overredingskracht van groot belang is. Bijvoorbeeld in de advocatuur of als verkoper.”

Naast het feit dat het gaat om een zich herhalend patroon van denken, voelen of gedrag, is het ook van belang dat het repeterende patroon voldoening oplevert, energie geeft. Je kunt geleerd hebben om elke dag schoon te maken en op te ruimen, omdat je dit in je jeugd ook altijd moest doen. Een zich herhalend patroon is zichtbaar. Het  is dan nog niet gezegd dat het je ook energie geeft. De vraag is dan ook of we hier met een talent te maken hebben of met een aangeleerde vaardigheid.

Laten we eerst eens kijken waar deze herhalende patronen bij jou worden gecreëerd.

hersensHier voor moeten we bij de een van de meest wonderlijke organen van ons lichaam zijn, de hersenen. Je hersenen bestaan uit miljarden verbindingen en deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor je gedachten, gevoelens en gedrag.

In tegenstelling tot een heleboel andere organen die gedurende ons leven groeien, worden de hersenen al heel snel groot (deze groei begint al in de baarmoeder), om vervolgens geleidelijk te krimpen tot op volwassen leeftijd.

neuronDe verschillende hersencellen (neuronen genaamd) in ons brein kunnen met elkaar ‘praten’. Sterker nog deze communicatie is noodzakelijk om iets voor ons te kunnen betekenen. Zonder deze communicatie zouden we niet kunnen denken, voelen of ons gedragen.

synapsDe neuronen praten met elkaar via synapsen. Een synaps is een verbinding tussen twee hersencellen, die deze cellen in staat stelt met elkaar te communiceren. Ons gedrag is dus afhankelijk van de juiste verbindingen tussen de neuronen in onze hersenen.

Hiermee kun je ook zeggen dat deze verbindingen jouw talenten creëren. Bij het volwassen worden krimpen de hersenen en daarmee verdwijnen ook bepaalde verbindingen. De verbindingen die overblijven bepalen jouw talenten.

Waarom verliezen we verbindingen? Hebben we die dan niet allemaal nodig?

De synapsen ontwikkelen zich tijdens de eerste drie levensjaren. En dan gebeurt er iets vreemds. Om de een of andere reden brengt de natuur ons ertoe om veel van deze met zorg samengestelde verbindingen te veronachtzamen, ze raken in verval. Tussen het derde en 15e levensjaar raak je miljarden van die verbindingen kwijt. Tegen je 16e levensjaar is de helft van je mentale netwerk verdwenen!

Waarom doet de natuur dit? Waarom zoveel energie stoppen in iets dat weer afgebroken wordt? Het antwoord is dat het niet om het aantal verbindingen gaat, maar om de kwaliteit ervan. Sterker nog, de natuur sluit miljarden verbindingen af, juist om je hersencapaciteit vrij te maken voor het effectieve gebruik van de rest.

chaosDe reden dat je de eerste drie jaar van je leven wel al deze verbindingen ‘krijgt’, is omdat je in het begin van je leven ongelooflijk veel te ontdekken hebt. Daar heb je veel verbindingen voor nodig, anders zou je als die nieuwe dingen niet in je kunnen opnemen . De natuur helpt je gedurende de eerste 10 jaar vervolgens om orde in de chaos te scheppen door verbindingen te verwaarlozen, de ruis in je hoofd uit te schakelen.

Wie of wat bepaalt nou welke verbinden blijven en welke wegvallen?

Je kunt voor een deel je ouders de schuld geven dat je geen talent voor voetbal hebt of nooit een bestseller zult schrijven. Daarnaast hebben ze er misschien wel voor gezorgd dat je goed kunt tekenen of dat je van nature zeer sensitief en invoelend bent. De verbindingen die blijven worden deels bepaald door je genetische erfgoed. Daarnaast spelen de ervaringen in je vroegste jeugd een belangrijke rol.

talent15Wat van wat je doet wordt gestimuleerd? Waar kom je mee in aanraking? Dus je genetische opbouw en je ervaringen zorgen er samen voor dat bepaalde verbindingen gemakkelijker en sneller te gebruiken zijn dan andere. Verbindingen die gemakkelijk te gebruiken zijn, zijn aantrekkelijker en zullen daardoor meer aandacht krijgen en zich beter kunnen ontwikkelen. Voila, een talent is geboren.

De verbindingen die je minder aandacht geeft, die verwaarloosd en ongebruikt blijven, raken ondertussen in verval. En dat is maar goed ook. Want als de natuur je hersenen niet had vereenvoudigd tot een efficiënt en kleiner netwerk van sterke, snelle verbindingen, was je nooit volwassen geworden. Dan was je altijd een kind gebleven dat overspoeld wordt door een immense hoeveelheid zintuiglijke prikkels. Prikkels die je op volwassen leeftijd nooit allemaal had kunnen verwerken, althans niet naast het volgen van een studie, het hebben van een baan of het zorgen voor een gezin (laat staan een combi hiervan ).

Oefening – dit moet je doen om je talenten te ontdekken

Hoe weet je welke verbindingen bij jou gemakkelijk verlopen, dus wat jouw talenten zijn? Om dit te ontdekken, kun je de volgende oefening doen:

  1. denk aan je spontane, primaire  reacties op situaties. Bijvoorbeeld een stresssituatie of een situatie waarin je wordt verrast. Hoe reageer je? Wat ga je doen? Wat is je (actie)neiging?
  2. wat zijn (of waren vroeger) sterke verlangens?
  3. als het je niet lukt om in verlangens te denken, bedenk dan eens welke dingen je snel leert  of vroeger leerde? Wat pik je snel op en kost je weinig moeite?
  4. bij welke activiteiten ervaar je bevrediging of flow? Bij welke activiteiten denk je: wanneer mag ik het weer doen?

Als je hier echt bij stil gaat staan en antwoorden vindt, heb je grote kans dat je jouw talenten te pakken hebt. Denk niet te snel “ja maar, dat is toch niet bijzonder, dat kan/heeft toch iedereen?” Nee, dat is niet zo. Iets wat voor jou vanzelfsprekend is, kan voor een ander heel ingewikkeld zijn. En daarnaast hoe je ook niet uniek te zijn in het hebben van een talent. Iemand anders kan jouw talent ook hebben, net weer op  een andere manier ingevuld of te gebruiken. En ook de combinatie van jouw talenten maakt jou uniek.

Over co-createur Frederike Mewe

Frederike is Psycholoog NIP en helpt managers en hoogopgeleide professionals het maximale uit zichzelf en het team te halen, zodat ze optimale resultaten kunnen behalen en meer voldoening en plezier ervaren in het werk. Lees hier meer over Frederike.

Over Richard van der Lee

De blogsite met prikkelende blogs voor mens en organisatie. Volg @CenturyOfTalent ook via twitter. "Verandering begint met delen"

Reacties

2 gedachtes over “Het raadsel van het ontstaan van talenten

  1. Reblogged this on kwalitisme.

    Geplaatst door kwalitisme | 5 november 2013, 8:56 am

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Het raadsel van het ontstaan van talenten | Ach... - 5 november 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 11.561 andere volgers

%d bloggers like this: