je leest...
Blogs Frederike Mewe, Leiderschap, Organisatiecultuur

3 geheimen om als startende manager een kei te worden in je werk

geheimenIk kan me mijn eerste baan na mijn afstuderen nog goed herinneren. Ik ging werken als project-manager bij een marktonderzoeksbureau. Er kwam veel op me af. Ik kreeg veel vrijheid, maar moest ook een heleboel dingen zelf uitvogelen. Bovendien moest ik de regels van het bedrijf nog leren kennen en mijn eigen ontwikkeling daarin. Daarmee bedoel ik dat ik in het begin niet wist wat hoorde en wat niet, wanneer ik hulp mocht verwachten en wanneer ik het zelf moest vragen. Ik had het maar wat fijn gevonden als ik daar wat meer begeleiding in gekregen had. Bij mijn tweede baan was het al niet veel anders. Ook daar moest ik weer ´leren´ werken volgens de regels die bij dat bedrijf golden. Recent Amerikaans onderzoek laat zien dat 80% van de medewerkers binnen bedrijven niet weet wat er van hen verwacht wordt. Dit leidt tot frustraties, wantrouwen jegens het management, lagere productiviteit en een hoger verloop. Dit kost Amerikaanse bedrijven jaarlijks miljarden dollars (directe en indirecte kosten). In Nederland zal het niet veel beter zijn.

Bij je rol als beginnend manager komt ook heel wat kijken. Je moet de bedrijfscultuur ontdekken. Of als je die al kent omdat je bent doorgegroeid, is het belangrijk om te weten wat jouw nieuwe positie binnen de organisatie voor betekenis heeft. Je moet je eigen stijl van leiding geven gaan ontwikkelen en een nieuwe omgang met je oude collega’s vinden die nu misschien wel je medewerkers zijn geworden. Je moet kennis opdoen over teambuilding en groepsdynamiek. Je hebt met verwachtingen van het hoger management te maken. Je moet zowel sturen op processen als op resultaten en daarbij wordt er ook van je verwacht dat je begripvol bent en over coachende vaardigheden beschikt. Kortom een goede manager ben je niet zo maar.

Als je worstelt met je nieuwe rol als leidinggevende kan dat je stress en kopzorgen bezorgen. Het is dan heel vervelend als je hier in je eentje mee rond blijft lopen en niet de juiste tools aangereikt krijgt.

Geheim 1: duidelijkheid is aantrekkelijk

Medewerkers willen weten waar ze aan toe zijn. Dat betekent dat je als manager transparant en open moet zijn, ook als dat betekent dat je onprettige zaken moet bespreken. Onvrede ontstaat als mensen er via een omweg achter moeten komen wat er precies aan de hand is. Dan gaan mensen de kont tegen de krib gooien, omdat ze zich onheus behandeld voelen. En dat is logisch. Eigenlijk geef je ze het signaal: “jullie doen er niet genoeg toe om deze belangrijke zaken mee te delen”.

In recent Amerikaans onderzoek van Hochwarter aan de Florida State University bleek 80 procent van de medewerkers onzeker te zijn over wat er van hem of haar werd verwacht. Als reden werd de onvoldoende communicatie vanuit het management genoemd. Het was niet duidelijk welke verantwoordelijkheden werknemers hadden. Als je hier geen duidelijkheid over hebt, kun je je als medewerker behoorlijk verloren voelen en kun je niet bijsturen. De gevolgen van de onzekerheid die hierdoor ontstaat bij medewerkers zijn groot en kostbaar, stelt Hochwarter. Het onderzoek toont aan dat werknemers die niet weten wat er van hen wordt verwacht significant vaker wantrouwen ervaren in de communicatie met het management, zich vaker gefrustreerd voeler en minder controle ervaren over de wijze waarop ze hun eigen werk kunnen doen. Zij zijn 25 procent minder productief en 33 procent meer geneigd om ander werk te zoeken.

Geheim 2: zichtbare talenten zorgen voor omzet

De juiste man (of voruw) op de juiste plek. Het wordt nogal eens geroepen. Wat betekent het nou echt? Wat is dan de juiste plek? Is dat de plek die het management voor ogen heeft voor een specifieke medewerker of is het de plek waar de medewerker zelf het liefst zit? Het is dat laatste. Als een werknemer werk kan verrichten waarbij hij of zij tot zijn of haar volste recht komt, dus waarin de talenten van deze medewerker ten volste benut worden, dan ontstaat er flow en energie. En dat is noodzakelijk om optimaal te functioneren. Dan wordt de meeste productie geleverd. Helaas zijn maar weinig managers ECHT bekend met de talenten van de hun teamleden en met de teamtalenten. Hierdoor blijft veel capaciteit onbenut, waardoor omzetten gemist worden en resultaten minder snel behaald worden. Het loont dus zeer om meer tijd en aandacht aan het ontdekken en ontwikkelen van talent te besteden.

Geheim 3: echt luisteren vergroot de commitment van je medewerkers

commitment1Weet jij wat er speelt in je team? En bij de individuele medewerkers? Misschien heb je er wel een idee over. Maar heb je het ze wel eens op de man (of vrouw) af gevraagd? En heb je daarbij echt geluisterd naar de antwoorden? Zonder te onderbreken of direct een oplossing te geven. Als manager leer je om snel te schakelen, problemen op te lossen en adviezen te geven aan je medewerkers. Waarom komen ze anders naar je toe? Maar wat zou je zeggen als ik je vertelde dat niet de snelle adviezen, maar de goede gesprekken tijd besparend werken.

Medewerkers willen niet altijd advies. Soms willen ze gewoon even hun verhaal kwijt. Jouw luisterend oor kan dan wonderen verrichten. Je helpt een medewerker op deze manier om zijn EIGEN oplossing te vinden. En mensen zijn gemotiveerder om met hun eigen oplossing aan de slag te gaan dan met een advies van een ander. Verder helpt goed luisteren jou als manager om te weten te komen waar de knelpunten EN de mogelijkheden binnen jouw team liggen. Dat is de basis om samen (nog) meer goeds neer te zetten.
Met een open vizier in gesprek gaan met je medewerkers en echt luisteren maken een gesprek vele maken effectiever en efficiënter en je laat bovendien zien dat je geïnteresseerd bent in een ander. Dit vergroot de motivatie en toewijding van mensen.

Leer in de strategiesessie 3 geheimen van de succesvolle startende manager! hoe jij persoonlijk met deze thema’s aan de slag kunt gaan, zodat jouw relatie met je medewerkers verbetert en jij ze moeiteloos meekrijgt in je doelstellingen. Kijk hier hoe je kans maakt op de GRATIS strategiesessie. 

Frederike Mewe is psycholoog NIP en helpt jonge managers die worstelen met hun nieuwe rol als leidinggevende hun unieke leiderschapsstijl te ontdekken, zodat ze werken vanuit hun kracht. Hierdoor hebben ze meer impact op mensen en kunnen ze betere resultaten behalen. Lees hier meer over Frederike

Over Richard van der Lee

De blogsite met prikkelende blogs voor mens en organisatie. Volg @CenturyOfTalent ook via twitter. "Verandering begint met delen"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 11.561 andere volgers

%d bloggers like this: